Alles wat er de afgelopen tijd gaande is, heeft ervoor gezorgd dat je meer nadenkt over je alles, ook op het gebied van gezondheid en hygiëne. Ook je eigen gezondheid speelt hierin een grote rol. Er zijn veel kleine maniertjes om ervoor te zorgen dat je op de hoogte bent van een paar specifieke punten als het aankomt op gezondheid. Laat ons je aan een paar van deze dingen introduceren. 

Saturatiemeter

Een saturatiemeter, ook wel zuurstofmeter, stelt het zuurstofgehalte in het bloed vast. Dit kleine apparaatje wordt voornamelijk door long-, astma- of hartpatiënten gebruikt, maar ook EHBO’ers, (stoppende) rokers, sporters en bergwandelaars gebruiken een saturatiemeter. Ook kan het voor ieder ander werken om je gezondheid te meten. Het werkt als volgt, je plaatst je (wijs)vinger in de graadmeter en drukt de saturatiemeter aan.  Uiteindelijk komt er een percentage te staan en een gezond persoon heeft een zuurstofsaturatie van 96% tot 98% in het bloed. Waar je wel rekening mee moet houden is dat je je saturatie meet in een ruststand, je niet extreem warme of koude handen hebt, geen nagellak op hebt en de meting niet onder een warme lamp uitvoert.

Bloeddrukmeter

Iets wat heel belangrijk is om bij te houden en minimaal één keer per jaar te meten, is je bloeddruk. Dit doe je met behulp van een bloeddrukmeter. Een hoge bloeddruk wordt vaak ook wel de stille vijand genoemd, puur omdat je van een verhoogde bloeddruk bijna of helemaal niets voelt. Toch kan het leiden tot nare situaties. De bloeddruk is de druk van het bloed in de slagaderen en kent een boven- en een onderdruk. Wanneer je je bloeddruk gaat meten, zul je ook zien dat er twee waardes worden gemeten, dit zijn de boven- en de onderdruk. Om voor jezelf een betrouwbare bloeddrukmeting te kunnen doen, is het belangrijk om te weten dat je een half uur voor de meting geen inspanning verricht, niet rookt en ook geen koffie drinkt. Verder moet je ervoor zorgen dat je de bloeddruk zittend meet met beide voeten naast elkaar op de grond, zorg dat de arm waar de bloeddruk aan wordt gemeten ondersteund wordt, leg deze bijvoorbeeld op tafel. Als je een bloeddruk meter hebt die om je arm gaat, zorg dan dat deze op de hoogte van het hart is en vaak aan de arm die niet dominant is, voor een rechtshandig persoon is dus de linkerarm. Tot slot is het belangrijk dat je niet praat tijdens de meting.

Warmtekussen

Voornamelijk in deze tijden werken de meeste mensen thuis en ook komen de wintermaanden er weer aan, dus het woordje ‘warm’ klinkt ieder wel goed in de oren. Tijdens het thuiswerken zit je het grootste moment van de dag, denk ik, op een stoel achter een bureau. Dit werkt natuurlijk niet altijd gunstig voor je lichaam. Een warmtekussen kan goed werken voor rug, nek en schouders, maar kan ook helpen bij een fikse verkoudheid. Als je het warmtekussen gebruikt, zet deze dan eerst op de eerste stand en ga vanuit daar langzaam omhoog. Het is dus belangrijk dat je voorzichtig begint. 

Categorieën: Uncategorized

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *